ADF DEL PENEDÈS-GARRAF PARTICIPEN A LA JORNADA D’INCENDIS DE L’ACM

jornada-prevencio-incendis2

L’associació Catalana de Municipis ha celebrat aquest dimecres 2 de maig una jornada centrada en la prevenció d’incendis forestals. Una trentena de persones han participat a la matinal per obrir una reflexió sobre les polítiques públiques en matèria de prevenció, detecció i extinció d’incendis forestals, en un context en que encara no hi ha govern i comença la temporada d’estiu. A la jornada hi han participat diferents agents implicats en la prevenció i extinció, així com respresentants de les administracions públiques per deixar clar que cal sumar els esforços de tots els agents socials i administracions implicades amb una visió de sistema integral on participen bombers, agents rurals, protecció civil, ADF, etc.  i on el món local és molt important. El president de l’ACM, David Saldoni, ha inaugurat la sessió destacant que la coordinació i el treball conjunt “són claus de l’èxit”. També hi ha participat el president de l’Àmbit sectorial de Seguretat de l’ACM, Fermí Santamaria,

A la jornada també hi ha pres part del director de Bombers de la Generalitat de Catalunya, Juli Gendrau, i el sotsinspector de la unitat del Grup d’Actuació Bombers Forestals (GRAF), Asier Larrañaga. Juli Gendrau ha comentat el dispositiu de lluita contra els incendis forestals de la campanya forestal de 2018 sent els factors més destacats la desestacionalització dels incendis forestals conseqüència del canvi climàtic, la seva simultaneïtat i la seva especial incidència en interfases urbanes motivada per canvi d’hàbits. També ha comentat el Pla estratègic de Bombers que va aprovar l’anterior govern que incideix en recursos humans amb la convocatòria de 150 places de bombers, en la renovació i adquisició de vehicles, materials, vestuari i inversió d’infrastructures.

Asier Larrañaga ha expressat la preocupació perquè els incendis forestals són cada cop més virulents com s’ha vist a Califòrnia, Austràlia, Xile i també a Portugal, l’any passat. Enguany, es preveu una campanya marcada per la calor no per la sequera amb una alta càrrega de combustible acumulat. “Som un país molt vulnerable, i cal planificar perquè la velocitat de propagació del foc en determinades condicions és molt alta i no es pot protegir tot”, ha destacat i ho ha exemplificat comentant el darrer incendi important de La Jonquera on en nou hores el front de foc tenia una longitud de 22 km i una amplada d’11km.

A la part final, s’ha fet una taula rodona entre diferents agents del territori implicats. Jaume Guillem de l’Oficina Tècnica de la Diputació de Barcelona ha comentat les línies de treball impulsades en matèria de planificació i gestió forestal, dotació d’infrastructures viàries i punts d’aigua, la prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions(ppu), els plans d’informació i vigilància contra incendis forestals (pvi) i la sensibilització de conductes de risc a la població. Anna Sanitjas de la Diputació de Girona ha explicat el que fan i, sobretot, la gestió forestal a través de la biomassa en el projecte BeEnerGi en la demarcació de Girona amb un pla de calderes que abarca tot el seu territori. Xavier Solé ha explicat la seva experiència com a tècnic del consell comarcal del Solsonès i la necessitat de coordinar-se les institucions i Xavier Joves President del Secretariat de ADFs de Catalunya, l’evolució de les ADFS i el seu paper des de la seva creació fins a l’actualitat.

Finalment, Josep Antoni Mur, inspector en cap dels Agents Rurals, ha comentat el paper d’agricultura en l’autorització de cremes, la necessitat de les franges d’autoprotecció per evitar que en condicions extremes hi hagi zones vulnerables, l’elaboració de plans. Sergi Delgado, des de Protecció Civil de la Generalitat, ha destacat la necessitat de prevenir mitjançant plans d’autoprotecció que s’integren en el InfoCAt i que permeten coordinar-se a les administracions, així com Josep Lluís Pouy, de l’associació de tècnics de protecció civil de Catalunya, les experiències de Blanes i Isidre Sierra, alcalde de Sant Climent de Llobregat les bones pràctiques que ha fet el seu municipi.